Att köpa hund

Mångas största dröm är att köpa en egen hund. De allra flesta tänker sig att det bara är att köpa en hund och sedan kan man ta hand om den och leka med den. Riktigt så är dock inte fallet. Det finns flera ställen att finna hundar till salu på. Men vad kan vara bra att tänka på när det är dags att köpa hund?

Köpa en hund från en uppfödare

Det finns flera fördelar med att köpa en hund från en uppfödare. För det första följs ofta Svenska Kennelklubbens regler när det gäller hundens ålder, pris med mera. Man kan också i större grad lita på att det inte förekommer ärftliga sjukdomar i aveln. Det kan kosta mer att köpa hunden från en uppfödare men många gånger kan det vara billigare i längden.

Köpa hund på annons

Att köpa en hund på annons kan vara lite som att köpa på vinst och förlust. Man kan köpa en hund som fungerar jättebra och som är frisk i många år men det kan också vara så att man råkar få en hund som visar sig ha en ärftlig sjukdom. Det kan vara fel i leder, höfter eller knän. Hunden kan också ha till exempel cushings som även det är ärftligt. När det kommer till att köpa en hund på annons kan man inte heller vara säker på om det är en renrasig hund eller om det är en blandras man får hem.

Vad ska man ha hunden till?

En sak som man bör tänka över innan man skaffar en hund är vad man vill ha hunden till. Om man vill ha en hund som kan sitta i knät och som sover i sängen kanske man inte ska välja en allt för stor hundras. Om man vill tävla och träna för vattenprov kan det vara bra att välja en av de raser som faktiskt kan få officiella resultat i tävlingarna. I de fall det är avel man vill rikta in sig på bör man inte skaffa en blandrashund. Det kan vara klokt att fundera en del över olika hundraser, deras storlek, lynne med mera.

Finns det tid?

Man måste också fundera över om man verkligen har tid för att ha en hund. Om familjen arbetar eller går i skolan hela dagarna måste man ha koll på att någon kan passa hunden. Man måste också komma ihåg att man inte bara kan resa iväg hur som helst utan det krävs att man antingen kan ta med sig hunden, eller att någon kan se efter den. Om man skaffar en riktigt aktiv ras blir det än viktigare att man ser till att man verkligen har tid att ta hand om hunden. Alla de här sakerna är mycket viktiga att tänka på.

kheera