Vad kostar det att ha hund?

Många tror att det bara kostar pengar att köpa hunden. Det kan förvisso kosta ett par tusen kronor att köpa hunden men jämfört med vad det kostar att köpa foder, leksaker, godis och annat är inköpssumman relativt låg.

Foder

Det finns flera olika typer av hundfoder att välja mellan på marknaden. Vissa kostar mer, andra mindre. Som hundägare kan det vara klokt att se över vad fodret egentligen innehåller. I vissa fall kan hunden faktiskt bli sjuk om den får ett sämre foder. Beroende på hundens storlek med mera kostar foder från några hundra kronor per månad och uppåt.

Leksaker

Hundleksaker finns i alla prisklasser. En hel del kan man dock göra själv. Man bör i alla fall räkna med en kostnad på omkring några hundra kronor per år.

Bädd och andra tillbehör

En hundbädd kan också behövas. Det finns dock inte några krav på att det måste vara just en bädd, utan en filt för några kronor kan också fungera bra. Även koppel med mera är viktigt att ha och de finns i flera olika prisklasser.

Försäkring

En försäkring bör man alltid ha till sin hund. Man kan inte bortse från att risken annars finns att veterinärkostnaderna blir rejält höga. Med en försäkring betalar man en självrisk och en stor del av kostnaderna hos en veterinär täcks av försäkringen. Det kostar ofta någon hundralapp i månaden att ha hunden försäkrad.

Veterinärkostnader

Det är alltid klokt att se till att man lägger undan en del pengar till veterinärkostnader. Även en mindre åkomma kan kosta några tusen kronor med medicin och annan behandling. Det finns dessutom en del saker som inte täcks av en försäkring. Så är till exempel fallet med avgifter för kastrering, vaccinering, pass och liknande. De här sakerna måste man betala på egen hand. Även om man har en försäkring kan det vara klokt att tänka på att självrisken kan vara relativt hög beroende på vilka alternativ man har valt när man tecknat försäkringen.

Total månadskostnad

Om man inte behöver lämna hunden på hunddagis, om man inte tränar hos lokala hundklubbar eller liknande måste man trots allt beräkna att det kostar omkring 1500 kronor i månaden att ha en hund. Då kan man också spara undan en del pengar.

kheera