Hundens skötsel

Om man väljer att skaffa en hund måste man se till att det finns kunskap och tid för att sköta om hunden. Men vilken skötsel kräver en hund egentligen?

Rastning

Oavsett om man väljer att skaffa en vuxen hund eller en valp måste man tänka på att den ska rastas med jämna mellanrum. Det räcker inte med att bara gå med den fem minuter en gång varje dag utan hunden bör komma ut på en längre promenad minst var fjärde timme. Över natten kan den dock klara sig lite längre.

Pälsvård

Beroende på vilken hund man väljer att köpa kan den kräva mer eller mindre pälsvård. Vissa hundar måste badas, borstas och redas ut flera gånger i veckan. Andra ska klippas flera gånger per år. Det kan också hända att hunden bara behöver gås igenom någon gång ibland. Om man inte har tid eller lust att sköta hundens päls bör man tänka efter noga vilken ras man väljer. Om man dessutom är allergisk kan det vara klokt att fundera lite extra.

Tandborstning

För att hunden ska må bra kan det också vara bra att borsta tänderna på den då och då. Det kan ta ett tag att vänja hunden vid det. För hundar finns det speciella tandborstar och tandkräm med köttsmak.

Kloklippning

De allra flesta hundar behöver få sina klor klippta då och då. Om man inte klipper klorna kan de börja växa inåt och det kan orsaka fula sår. Hunden kan också få ont om en för lång klo plötsligt bryts av. När man väl har vant hunden vid att klippa klorna tar det sällan speciellt lång tid att göra det någon gång ibland.

kheera