Att transportera hund i bil

Om man har en hund kan det ibland vara så att man behöver ta den med sig i en bil. Det kan vara dags för semester, eller så behöver man ta hunden till veterinären. I de allra flesta fall kan hunden också behöva åka bil när det är dags att hämta den från uppfödaren. Vissa hundar älskar att åka bil, andra gillar det inte alls. Det är dock klokt att vänja hunden vid bilåkande tidigt. Då kan man slippa en hel del problem längre fram. Vad bör man tänka på när hunden ska transporteras i en bil?

Får man ha hund i alla bilar?

Om man har en egen bil får man avgöra själv om man vill ha hund i den eller inte. Många vill inte ha hunden i baksätet eftersom den kan fälla päls eller smutsa ner klädseln. En bur i bagaget är ofta bästa lösningen. Om man har privatleasing av bil är det klokt att titta i villkoren om det står något om djur i bilen. I vanliga fall brukar det inte vara några problem om man ser till att göra bilen ren ordentligt. Det här kan dock variera. Vissa kräver att bilen ska gå igenom en invändig rekond om djur har befunnit sig i den när det är dags att lämna tillbaka bilen.

När får hunden inte transporteras?

Det finns vissa regler för när hundar får transporteras. Det här kan man läsa mer om hos Jordbruksverket och som hundägare är det viktigt att ha koll på de här reglerna.

Om hunden är sjuk ska den inte transporteras. Samma sak gäller för dräktiga hundar som inte får transporteras två veckor innan beräknad födsel. Valpar måste också vara minst en vecka gamla vid transporten. Det finns dock vissa undantag. Om hunden måste till veterinär eller om läget är akut behöver kraven för transport inte uppfyllas.

Viktigt att tänka på

Under transport måste hunden få möjlighet att dricka, äta och den ska också rastas med jämna mellanrum. Hunden får inte heller lämnas ensam i bilen om det är väldigt varmt eller kallt ute. Om man inte följer reglerna kan hunden beslagtas av myndigheter.

Åksjuka hundar

Ibland kan det vara så att hunden blir åksjuk av rädsla, oro eller av ovana. I de allra flesta fall kan man träna bort hundens åksjuka, men det krävs en hel del arbete och tid. I början kan det räcka med att hunden får vara nära bilen, utanför den, nästa steg kan vara att den får sitta i buren när bilen står stilla. Sedan kan man köra en tur runt kvarteret och så utökar man efter hand. Om hunden visar tecken på att må dåligt får man ta ett steg tillbaka igen.

kheera