Mask

Det är faktiskt inte speciellt ovanligt att hundar drabbas av mask. Många väljer att avmaska hunden då och då för att undvika att den drabbas, men det är faktiskt inte heller speciellt bra med tanke på att masken kan bli resistent mot medicinen. Men hur kan man se att en hund har mask? Hur blir man av med den och kan människan bli smittad?

Upptäcka mask hos hunden

Om hunden börjar äta mer trots att den inte går upp i vikt kan man börja fundera på om den drabbats av mask. Hunden magrar av, dess päls kan bli sämre och man kan också se att hundens ögon ser lite grumliga ut. Om det gått lite längre kan man också upptäcka maskar i hundens bajs. De kan också själva krypa ut ur hundens ändtarm. Då är det verkligen dags att agera.

Bli av med mask

För att bli av med masken finns det avmaskningstabletter att köpa på apoteket. Det finns också receptbelagda preparat som en veterinär kan skriva ut. Man måste också tänka på att maskens ägg kan överleva ett bra tag utanför hundens kropp. Det är därför klokt att tvätta hundens filtar, att torka golvet och liknande. Även dammsugarpåsen kan vara bra att byta.

Preparaten kan antingen ges som tablett i engångsdos, som upprepad dos under flera dagar, eller som droppar i hundens nacke.

Kan människan smittas?

Beroende på vilken mask hunden har finns det alltid en risk att hundens ägare eller andra människor blir smittade av masken. Det är dock relativt ovanligt att smittas av hundens maskar. Om det skulle ske finns det receptfria preparat även för människor. Det består av tabletter som ska sväljas.

kheera