Så håller du hunden trygg och säker

Att vara hundägare är ett stort ansvar. Du ska inte bara ta hand om ett djur under tiden som djuret lever, utan om sanningen ska fram är det också din bästa vän som du ska ta hand om. Det betyder att du måste se till så att hunden får den motion som den är i behov av, men även mat, kärlek och omvårdnad varje dag.

Hunden lever idag så nära människan att den ses som vilken familjemedlem som helst. Hunden följer med oss på semestrar utomlands så väl som i bilen till mataffären. Vi går långa promenader från morgon till kväll och då är det naturligtvis väldigt viktigt att din hund är trygg och säker.

Säkerhet i bilen

Att åka med hunden lös i bilen är aldrig ett alternativ som du bör överväga. Om olyckan skulle vara framme är det stor risk att din hund skadar sig väldigt illa, men den kan även råka skadar er som människor. Det vanligaste är att man använder sig av en så kallad hundbur som placeras i bilens bagageutrymme. Buren säkerställer att hunden är säker om en krock eller hård inbromsning skulle ske. Den som inte vill använda sig av en bur kan istället använda ett hundbälte. Dessa knäpps fast i de vanliga bältesuttagen och håller hunden säkert på plats.

Säkerhet i mörkret

Det spelar ingen roll om klockan är 16:00 eller 01:00, på vintern är det mörkt nästan dygnet runt. När du är ute och går i mörkret är det mycket viktigt att både du och hunden använder er av reflexer. Det bästa är om både du och hunden kan använda er av högkvalitativa reflexvästar för att säkerställa att ni syns så mycket som möjligt, men komplettera gärna med reflex på halsbandet, rund ditt eget ben och på din mössa.

Resa kommunalt

Du får mer än gärna resa kommunalt tillsammans med din hund, men även här finns det saker som är viktiga att tänka på. Om hunden är liten är det bäst om den sitter i en bur eller en väska, men det går minst lika bra att bara ha hunden kopplad. Okopplade hundar får dock inte stiga på. Både bussar och tåg kan vara väldigt gungiga och det är lätt att din hund tappar balansen. Se därför till att hunden ligger ner eller sitter mellan dina ben för att få ordentligt med stöd. Observera att du måste följa de skyltningar som finns. På bussar är det vanligast att du och hunden måste vistas längst bak. När det gäller tåg och tunnelbanor finns det specifika vagnar som ni måste anpassa er efter. Detta är för att försäkra om att allergiker inte tar skada av din hund.

kheera