Hälsoeffekter av att ha hund

Hunden brukar beskrivas som människans bästa vän. Genom att ha hund får du en lojal och kärleksfull kompis som dessutom gör dig friskare. Det finns flera hälsofördelar med att ha hund. Forskning visar att hundar är bra både för din fysiska och psykiska hälsa.

Den kanske mest självklara hälsoeffekten är att du får komma ut och röra på dig och få frisk luft om du har en hund. I dagens samhälle blir vi alltmer stillasittande. Det är inte bra för oss. Stenåldersmänniskans gener finns fortfarande kvar i oss och det innebär att vi måste röra på oss för att må bra. Rekommendationen från Världshälsoorganisationen (WHO) är att alla över 18 år ska röra på sig minst 2,5 timme i veckan. Är du hundägare kommer du att överskrida denna siffra.

Om du motionerar tillräckligt mycket varje vecka kommer du med stor sannolikhet också att förebygga en rad sjukdomar. Med en hälsosam fritid minskar riskerna för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och olika stressrelaterade sjukdomar. Gällande hjärt- och kärlsjukdomar finns det flera studier som visar att hundar har en positiv effekt på ditt hjärta. Genom att röra på dig kan du hålla ditt blodtryck på rätt nivå och du kan sänka halterna av kolesterol i blodet. Det gör att riskerna för en hjärtattack blir mindre. Det är inte bara motionen du får av att promenera med din hund som är bra för hälsan. Hälsoeffekterna finns också i att kela med hunden. Att kela med en hund kan sänka blodtrycket, minska ångest och stress. Studier har visat att umgänge med djur har en lugnade effekt, vilket minskar stressnivåerna.

När vi blir äldre ökar riskerna för att utveckla en rad olika sjukdomar. Artros är en av dessa. Artros kan förebyggas genom träning och en hälsosam livsstil. Du kanske har haft ett tungt arbete som har slitit på dina leder? I så fall är risken ganska stor att utveckla artros. På www.artros.org kan du läsa mer om artros. Beroende på graden av din artros kan det hjälpa med träning för att må bättre. Ibland kan du vara tvungen att bli opererad. Efter operationen är din hund särskilt bra att ha eftersom forskning har visat att återhämtning efter en operation förbättras om du får träffa en hund.

En hund ger dig också ett rikare socialt liv. Det är få saker som får andra människor att prata med dig i lika stor utsträckning som om du är ute och går med en charmig hund. Under dina hundpromenader kommer du dagligen att stöta på nya bekantskaper. Det kan särskilt vara viktigt om du börjar bli lite äldre. Forskning visar att ju äldre vi blir desto svårare är det att komma ut och träffa nya människor. Utöver att du får prata med fler människor har du dessutom alltid sällskap när du är hemma.

kheera