Seniorhunden

Livet är en resa som en vacker dag kommer att ta slut. Alla blir gamla, och hur gärna vi än vill så blir inte hundar lika gamla som vi blir. Förr eller senare kommer dagen då det är dags att skiljas åt efter lång och trogen tjänst.

Foder

När din hund börjar bli till åren kan den bli stelare och få svårare att röra sig. Den kanske inte är lika aktiv längre och vill ta det lite lugnare. Detta kan göra att hunden ökar i vikt, och en överviktig hund löper större risk för att få mer ont i lederna eller andra välståndsrelaterade sjukdomar. Gå gärna över till ett foder anpassat för seniorer så hunden får i sig allt den behöver. Vissa foder har dessutom tillsatt glukosamin för att minska eventuell ledvärk.

Motion och aktivitet

Den gamla hunden kommer fortfarande att vilja vara med, promenera och träna med dig, allt som den tycker är roligt. Har du fler hundar är det lätt att den äldre hunden överanstränger sig om alla hundar springer lösa på promenaden eller i skogen, då de inte vill hamna på efterkälken i flocken eller visa sig svaga. Det är upp till dig att se till att tempo och sträcka anpassas efter den hund med sämst kondition eller sämst förutsättningar. Bara för att hunden är gammal ska den inte sluta röra på sig, den ska fortfarande ut i ur och skur, sommar som vinter. En äldre hund kan frysa mer än en yngre och därför kan det vara bra att slänga på ett värmande täcke eller ett regntäcke vid dåligt väder. För din egen del kan du njuta av promenad i alla väder med Parajumpers jackor som med stora fickor, slitstark nylon och avtagbart foder är perfekta för alla årstider.

Hälsa

En äldre hund har ofta ledvärk, men den kan även behöva kolla sin munhälsa. Att det kan finnas trasiga tänder eller väldigt mycket tandsten är inget ovanligt, och om hunden verkar ha ont i munnen eller äter dåligt är det dags att boka in ett besök hos veterinären. Att göra en allmän hälsokoll av hunden en gång om året är en god idé. Hunden kan även få knölar här och där, vilket kan vara bra att hålla koll på så det inte är något farligt.

Med stigande ålder kan även syn och hörsel försämras, ögonsjukdomar kan bryta ut och göra hunden blind. Hundar kan också bli förvirrade eller dementa på äldre dar. Om hunden ser eller hör dåligt i samband med att den är förvirrad, är det risk att den villar bort sig om den går lös. Håll därför alltid en sådan hund under sträng uppsikt och allra helst i koppel.

Den gamla hunden blir allt långsammare, stelare och tröttare, men det är en naturlig process du inte kan förhindra. Du kan däremot hjälpa hunden med vardagsproblem som att hoppa in i bilen eller upp i soffan genom att använda en ramp den kan gå på istället. Tänk på att du och din seniorhund kan ha många härliga år kvar tillsammans!

kheera