Så får du en lydigare hund

Majoriteten av alla hundägare vill att deras valp ska, redan från en mycket tidig ålder, lära sig vad som är rätt och vad som är fel. Man vill att hunden ska vara lydig, gå fint i koppel och kunna en del viktiga kommandon. I början måste man naturligtvis ha väldigt mycket tålamod, men en lydig hund får du endast genom att faktiskt träna tillsammans med den.

Att en liten valp biter på skorna, nafsar i händerna eller kissar lite överallt är något som de flesta har överseende med. Sanningen är att det till och med kan vara lite gulligt. Åtminstone för stunden. Det blir dock långt ifrån lika sött när din vuxna hund gör samma sak, av den enkla anledning att hunden inte har fått lära sig annat. Det spelar ingen roll om det är dina skor som blir söndertuggade eller om din hund kissar ner grannens brevlåda stup i kvarten. Det är fortfarande inte roligt. Har din hund gjort grannarna arga kan du med fördel förse dem med snygga och stilrena brevlådor som ursäkt, men du behöver också se till att få bukt på problemet.

En lydig hund är en lyckligare hund

Som tidigare nämnt är lösningen att börja träna din hund redan när den är liten valp. Här nedan kan du läsa om några riktigt bra lydnadsknep som ni kan öva på.

Skapa en bra kommunikation – I många fall handlar det inte om att din hund är olydig, utan det finns helt enkelt stora brister i er kommunikation. Genom att träna upp en bra kontakt kommer ni att få det lättare att förstå varandra. Ett tips på träningsformer är att träna cirkuskonster och vanliga sitt, ligg, rulla.

Inkallning – Att din hund kommer till din när du ropar på den är mycket viktigt och något som du bör träna på väldigt tidigt. Träna gärna i en inhägnad till att börja med och belöna hunden varje gång den kommer till dig. Din hund behöver lära sig att det lönar sig att komma när du ropar.

Koppelträning – Många hundägare har stora problem med att hunden eller vapen drar mycket i kopplet. Detta problem orsakas dock oftast av hundägaren själv. När hunden är liten låter man den leda vägen, men med en stor hund på 20 kilo är det inte lika kul. Det finns många bra knep som du kan använda dig av vid koppelträning och guider på nätet att ladda ner.

Lär hunden ordet nej – Det här är ett mycket viktigt kommando som kan rädda livet på din hund. Din hund behöver ha förståelse för vad ordet nej betyder och agera på det direkt. Om hunden är på väg ut i gatan måste ditt nej få hunden att stanna till direkt, sluta skälla, sluta bita på skor, sluta jaga fåglar eller vad helst det än må vara.

kheera