Ringorm

Ringorm är en kanske inte fullt lika välkänd sjukdom eller ohyra när det gäller hundar. Det är främst något man hör om när det kommer till hästar och stall. Men vad många inte vet är att hunden faktiskt också kan drabbas av åkomman. Även människan ligger i riskzonen.

Hos SVA kan man läsa mer om sjukdomen, som faktiskt är en sorts mögelsvamp. Ofta reagerar man på att hunden börjar tappa päls i runda små ringar. Huden kan även svullna upp. Ibland kan det klia, men det är ovanligt.

Hur smittar sjukdomen?

Ringorm är en sjukdom som kan smitta vid direktkontakt eller via kontakt med föremål som fått sporer på sig. Det krävs att omgivningen saneras noga, men det kan vara svårt eftersom att sporerna överlever väldigt lång tid.

Att bli av med ringorm

Det gäller att städa och tvätta ordentligt när ringorm brutit ut. Man måste också tänka på att tvätta alla hundens filtar med mera. Det kan ta ett tag innan man har blivit av med alla sporer. Man måste också behandla hunden. Det sker vanligen med hjälp av preparat som läggs i hundens nacke. Hunden kan också behöva badas med speciellt schampo för att sjukdomen ska försvinna.

kheera