Vid bortgång av djurägare

Likt våra fyrbenta vänner har även människan sin tid på jorden. Men vad händer om du som matte eller husse plötsligt avlider innan ditt husdjur?

Döden är oftast ett scenario som tillåter många människor att avskräckas inför att bli djurägare. Men ibland är det inte alltid den fyrbente som mister livet först. Detta kan skapa mycket sorg hos en hund eller annat husdjur, vilket i somliga fall även leder till depressioner och annan psykisk ohälsa hos djuret.

Att mista en vän är tungt, vare sig det är ett djur eller en människa. Därför hjälper lovabegravning.se dig som är i sorg, så att en vacker ceremoni för den avlidne kan anordnas med hänsyn till dig som anhörigs önskemål.

Vad händer med mitt djur om jag dör?

Om du avlider innan ditt husdjur får vanligen din sambo eller partner äganderätt av husdjuret, såvida ni båda sedan innan stått som ägare på djuret.

Skulle du vara ensam spelar andra faktorer in. Exempelvis kan den som är fodervärd för ditt husdjur överlåtas äganderätten. Skulle du inte ha en fodervärd är det istället dödsboet som avgör var ditt djur hamnar. Detta gäller främst då djuret anses vara en egendom till den som står som ägare. Önskar du istället att en särskild person i din närhet ska ta över äganderätten bör detta i förväg skrivas i ett testamente, som en trygghet för både dig och ditt husdjur.

kheera