Brukstävlingar

Det finns också så kallade brukstävlingar man kan tävla i om man har en hund. Det brukar ofta kallas för ett bruksprov. Det här provet finns i fem olika delar, och de är patrull, spår, sök, skydd och rapport. Inom varje gren finns det fyra olika klasser att tävla i, från nybörjarklass till riktigt svåra sådana.

När det gäller bruksproven får alla hundraser som erkänns av Svenska Kennelklubben vara med. Dock kan inte blandrashundar vara med och få några officiella resultat. För så kallade brukshundsraser krävs det att hunden har fått godkänt på bruksprov för att man ska kunna få certifikat på utställningar. För den som vill satsa på utställning med sin brukshund är det alltså viktigt att se till att den också tränas inom någon bruksgren.

Vilka är grenarna inom bruks?

Bruksgrenarna är helt enkelt grenar som hundar har använts inom under en längre tid. Man ser till exempel grenen rapport. Den härstammar från när militären använde hundar för att skicka meddelanden mellan varandra.

Många av grenarna syftar till att hunden ska kunna användas och brukas så som rasen från början avlats fram till när rasen först dök upp.

kheera