Hundar – våra underbara fyrfota vänner

Hundar är fantastiska djur att ha vid sin sida! Hundar är mycket intelligenta och har man en hund som husdjur och familjemedlem, har man skaffat sig en trogen vän för livet.

Hunden som husdjur

Skaffar man sig en hund kan man köpa en valp, halvvuxen eller vuxen hund. Köper man en valp ska man tänka på att det är ett stort ansvar och en valp kräver mer uppmärksamhet. En valp måste man träna att bli rumsren och den behöver god träning i lydnad. En lite större hund brukar oftast redan vara intränad och van att gå ut för att rastas. Det finns 294 registrerade hundraser i Sverige och innan man köper en hund, är det bra att känna in vilken ras som man kan kan trivas med. Ofta brukar man instinktivt känna vilken hund man vill ha och vad känslan säger. Det många glömmer, är att man även kan skaffa en hund från speciella hundhem. Det finns många hemlösa behövande hundar som längtar efter ett kärleksfullt hem! Man kan göra stor skillnad genom att adoptera en hemlös hund och det finns många bra organisationer och hundhem att vända sig till.

En del raser kräver mer motion och mental träning än andra, medan andra trivs mer med ett lugnare tempo. Hundar tycker om att vara delaktiga och vara med i vår vardag. Dagliga aktiviteter kan vara allt från vandringsfärden till att följa med till parken och ha roligt. Hundar finns i alla storlekar och utseenden samt korthåriga eller långhåriga i pälsen. De flesta människor som äger hundar, arbetar inom alla yrkesgrupper. Hundar är viktigt att man tar hand om, både med försäkringar och veterinärbesök. Oavsett vad man har för inkomst är det ändå en tanke att ha med sig vid köp av en hund. Om man är till exempel tandläkare, tjänar man bra och kan unna hunden riktigt bra heltäckande försäkringar. Då kan man även unna sig riktigt bra utrustning till sin klinik som till exempel ett högteknologiskt tandläkarmikroskop som kan underlätta arbetet enormt! Hundar behöver, precis som människor, god omtanke, kärlek och omvårdnad.

Tips och skötselråd när man har hund

Förutom en god motion och dagliga promenader, är det är viktigt att man är uppmärksam på hur hunden mår. Om beteendet plötsligt skulle avvika, kan det bero på både fysiska eller psykiska orsaker. Blir hunden sjuk eller deprimerad, kan den inte tala för sig själv. Som ägare har man ett ansvar att ta hunden till en veterinär om man märker att något inte står rätt till. När det kommer till näring finns det en mängd olika typer av hundfoder, både som mjuk och torrt. Hundar kan även äta en hel del av det vi äter. Hundar kan äta magert kött av kyckling, nöt eller fläsk. Köttet kan ges både lagat och rått, men fläskkött måste absolut vara tillagat. Man kan även ge ärtor, morötter samt persilja som ger bra andedräkt. Havre är bra att blanda i maten för god matsmältning. Mjölkprodukter som yoghurt eller färskost är bra för skelettet. Dock ska man först kontrollera så att hunden inte är laktosintolerant. Hundar behöver kärlek och omtanke och en hund är den finaste fyrfotade vän man kan ha!

kheera