Skaffa hund – förbered hemmet

Hunvalpstiden är unik på många sätt och trots valpens charm är det knappast en helt enkel dans på rosor. Du som hundägare kommer att stöta på en hel del situationer som kräver både tålamod och strikthet. Det bästa tipset till dig som ska få hem en liten hundvalp är att förbereda ankomsten på bästa möjliga sätt.

I den här artikeln får du de bästa tipsen på hur du anpassar hemmet tills dess att hundvalpen är på plats!

Objekt och möbler

För en hundvalp handlar dagarna om tre saker; sova, äta och leka. Det sistnämnda är en del av utvecklingen, men för dig som hundägare kan det i längden ta ut sin fulla rätt. Tålamodet sätts med andra ord rejält på prov. För valpens lek är inte bara att springa omkring – tvärtom handlar det till stora delar om att vara busig.

Det gäller att skydda saker och ting om du inte vill stå med söndertuggade skor, trasig soffa och repade glasögon. Faktum är att även objekt som står på rimlig räckhöjd för valpen står i “fara” – ett stort likaväl som litet akvarium är drömleksaken för en busig hundvalp. Vatten i ett akvarium lockar valpen att doppa tassarna och lugnet upphör dramatiskt för fiskarna i ditt akvarium.

Lösningen är att i god förväg inför det att valpen anländer skydda möbler med praktiska överdrag samt ställa objekt på en plats som hunden omöjligt kan nå. Med det sagt kan du knappast luta dig lugnt tillbaka – tvärtom behöver du ha koll på din valp hela tiden. Precis som med små barn brukar valpen göra bus när det är som tystast!

Försäkra valpen från start

Ingen hundägare vill så klart tänka på tråkiga saker som kan hända valpen eller i hemmet, men en bra försäkring är en tacksam investering. Det gäller både försäkring av hunden och ditt hem samt dina ägodelar.

Skulle valpen råka ut för en olycka under valptiden – kanske tugga i sig ett farligt material eller få en stöt av en kabel – är det ytterst viktigt att ha en giltig försäkring som täcker veterinärkostnaden.

När saker olyckligtvis går sönder i hemmet på grund av valpens framfart är en heltäckande försäkring bra att ha. Då kan du utan allt för mycket huvudvärk lösa den uppstådda krisen utan att bli helt ekonomiskt skinnad.

Tänk även på att valpen är försäkrad på ett fullt plan som också täcker eventuella skador utanför hemmet. Se till att även ha tredjepart tecknad som en del av försäkringsavtalet – då är du trygg om din valp skadar en annan persons ägodelar eller liknande.

kheera