Agility

Agility är en av de allra populäraste hundsporterna i Sverige. Det går ut på att hunden tillsammans med sin förare ska ta sig igenom en hinderbana. Banorna kan vara olika svårt byggda men generellt sett skiljer de sig inte så mycket åt mellan olika klasser. Det är ofta som så att det är hindren som höjs eller sänks efter raserna. Men vilka olika sorters hinder finns det, hur ser de ut och vilka regler gäller på tävlingsbanan?

Olika hindertyper

När det gäller agility finns det väldigt många olika hindertyper på banan. Det kan vara vanliga hopphinder som ska rivas, däck som ska hoppas igenom eller bord som hunden ska hoppa upp på. Det kan också förekomma att hunden ska springa genom en tunnel. Vissa tunnlar är öppna, och andra ligger ner så att hunden måste springa med tunnelns typ mot sin päls. Inom agility förekommer det också att hunden ska springa på ett balanshinder eller över en gungbräda. På flera hinder finns det kontaktfält som hunden måste nudda med minst två tassar, annars måste hunden ta om hindret igen.

Regler på banan

Det finns en hel del regler som gäller inne på agilitybanan. Hunden får till exempel inte kissa eller bajsa inne på banan. Då blir man utesluten. Så är också fallet om hunden inte lyder sin förare eller om man inte kan kontrollera hunden. Den kanske springer ut från banan och inte kommer in igen. Hunden får inte heller vara aggressiv omkring tävlingen. Om hunden river hinder eller inte kommer i mål inom den satta måltiden får man fel. Antalet fel kan variera.

Vilka raser får delta?

När det gäller agility är faktiskt alla raser välkomna. Man tävlar inte i klass efter ras utan snarare efter hur pass stor eller erfaren hunden är. De större hundarna har högre hinder och ibland kan det också finnas lite högre bord som hunden ska komma upp på. Inom agility spelar det dock ingen roll om hunden är en renrasig hund eller om den är en blandras.

Att tävla

En agilitytävling går till som så att de tävlande samlas omkring banan. Det är inte alls ovanligt att man har med sig lätta tält som snabbt sätts upp så att hundarna kan få skugga. Ofta finns det också mat och dryck att köpa på plats. Det brukar även finnas möjlighet att duscha av hundarna om de är varma.

Som tävlande blir man inkallad på banan och då får man placera hunden i banans början. Man tar av den kopplet och sedan får man en startsignal. Efter det är det dags att börja ta sig fram genom banan. Hunden ska med guidning från föraren hoppa hinder i rätt ordning och slutligen ta sig över mållinjen.

kheera